Verrommel-hersens voor onze Noordkopkust

Dinsdag 13 September 2016

De internationaal geloofde Noordzeekust in onze Noordkop staat onder druk. De komst van vele tientallen windturbines en windmolenparken voor het opwekken van electriciteit lijkt zeker. Genoemde afstanden vanaf het vaste land 5 kilometer, 12 kilometer, 22 kilometer. De gemeente Schagen stelt zich hierbij positief op, want de parken zouden veel werkgelegenheid met zich meebrengen. Ondanks tegengas van landschaps- en natuurorganisaties rukken de windmolens op net zoals de vastgoed ontwikkelaars (Roompot) met hun strandhuizen, duinhuizen, kusthuizen en noem het maar. Mijn vraag is nu: welke geest waart hier door ons nog prachtige kustgebied? 


De geest met ‘verrommel-hersens’ vanuit het Belgische kustgebied, die de zeelijn daar totaal heeft ondergedompeld in wat wordt getypeerd als’het om zeep helpen van natuur en landschap’. Of wordt het toch de schone geest van de ruimte, de landschapspracht en stilte die zó schaars worden dat ons Noordkopland net als Texel internationale awards gaat binnenhalen, omdat daar leegte, stilte, natuur en landschap keihard worden verdedigd? En bedenk daarbij: Texel trekt jaarlijks vele miljoenen gasten die dit waarderen en op die manier voor een harde economie zorgen..

 


Andreas Naber, uitgever-journalist

 
Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207