Verrommel-hersens voor onze Noordkopkust

Dinsdag 13 September 2016

De internationaal geloofde Noordzeekust in onze Noordkop staat onder druk. De komst van vele tientallen windturbines en windmolenparken voor het opwekken van electriciteit lijkt zeker. Genoemde afstanden vanaf het vaste land 5 kilometer, 12 kilometer, 22 kilometer. De gemeente Schagen stelt zich hierbij positief op, want de parken zouden veel werkgelegenheid met zich meebrengen. Ondanks tegengas van landschaps- en natuurorganisaties rukken de windmolens op net zoals de vastgoed ontwikkelaars (Roompot) met hun strandhuizen, duinhuizen, kusthuizen en noem het maar. Mijn vraag is nu: welke geest waart hier door ons nog prachtige kustgebied? 


De geest met ‘verrommel-hersens’ vanuit het Belgische kustgebied, die de zeelijn daar totaal heeft ondergedompeld in wat wordt getypeerd als’het om zeep helpen van natuur en landschap’. Of wordt het toch de schone geest van de ruimte, de landschapspracht en stilte die zó schaars worden dat ons Noordkopland net als Texel internationale awards gaat binnenhalen, omdat daar leegte, stilte, natuur en landschap keihard worden verdedigd? En bedenk daarbij: Texel trekt jaarlijks vele miljoenen gasten die dit waarderen en op die manier voor een harde economie zorgen..

 


Andreas Naber, uitgever-journalist

 
Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
De grote Paasveetentoonstelling in Schagen moet gedeeltelijk moeten worden drooggelegd. Dat vindt Schagenaar Jan Willem de Vries. De Vries vindt dat het evenement is verworden tot een zuippartij. Daarom zouden de taps vanaf 14.00 uur dicht moeten.
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur

Ja, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uurJa, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 13
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 3