Spuiten maar

Woensdag 6 Augustus 2014

Bij Petten en Camperduin wordt voor miljoenen euro's  per jaar zand op de kust gespoten. Reden: de veiligheid. Doel: verhogen van de dijkweringen en ook een zanderig type kust. Kosten elk jaar dus vele miljoenen. Aangetoond: elk jaar zuigt de zee weer heel veel zand weg.
En dat voelt als duiten in de put gooien...

Aangeboden oplossing en ook nog eens beter voor de natuur: een strekdam de zee in van 1,5 kilometer en zie wat een aantal wetenschappers zeker weet: de zee  brengt zand naar de kust. Voorbeelden genoeg in dit land, waaronder de zogeheten Eyerlandse Dam op Texel waar door zo\'n strekdam onverwachts grote hoeveelheden zand werden aangevoerd.

De aanleg van een dam en het zand dat die brengt is vele malen goedkoper dan het milieu onvriendelijk spuiten van zand van op diesel draaiende zandhoppers.  Maar ja, achter die hoppers en dat gespuit van zand zit een hele grote zandindustrie die via dit soort versterkingen van de kust vele miljoenen binnenhaalt. Want elk jaar neemt de zee weer veel zand weg en hup daar staan die zandlieden weer klaar op basis van vette contracten met de overheid.

Bij de banken en de woningbouwcorporaties kennen we dat gegraai al. Jammer dat dat van die zandindustrie niet zo in de picture staat.

Welke bestuurders, welke politieke partijen maken zich hier nu eens sterk voor? De miljoenen die bespaard worden door dammen, kunnen rechtstreeks naar de mensen aan de onderkant die het in deze crisistijden ontoelaatbaar zwaar hebben.

Andreas Naber
Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207