Spuiten maar

Woensdag 6 Augustus 2014

Bij Petten en Camperduin wordt voor miljoenen euro's  per jaar zand op de kust gespoten. Reden: de veiligheid. Doel: verhogen van de dijkweringen en ook een zanderig type kust. Kosten elk jaar dus vele miljoenen. Aangetoond: elk jaar zuigt de zee weer heel veel zand weg.
En dat voelt als duiten in de put gooien...

Aangeboden oplossing en ook nog eens beter voor de natuur: een strekdam de zee in van 1,5 kilometer en zie wat een aantal wetenschappers zeker weet: de zee  brengt zand naar de kust. Voorbeelden genoeg in dit land, waaronder de zogeheten Eyerlandse Dam op Texel waar door zo\'n strekdam onverwachts grote hoeveelheden zand werden aangevoerd.

De aanleg van een dam en het zand dat die brengt is vele malen goedkoper dan het milieu onvriendelijk spuiten van zand van op diesel draaiende zandhoppers.  Maar ja, achter die hoppers en dat gespuit van zand zit een hele grote zandindustrie die via dit soort versterkingen van de kust vele miljoenen binnenhaalt. Want elk jaar neemt de zee weer veel zand weg en hup daar staan die zandlieden weer klaar op basis van vette contracten met de overheid.

Bij de banken en de woningbouwcorporaties kennen we dat gegraai al. Jammer dat dat van die zandindustrie niet zo in de picture staat.

Welke bestuurders, welke politieke partijen maken zich hier nu eens sterk voor? De miljoenen die bespaard worden door dammen, kunnen rechtstreeks naar de mensen aan de onderkant die het in deze crisistijden ontoelaatbaar zwaar hebben.

Andreas Naber
Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
De grote Paasveetentoonstelling in Schagen moet gedeeltelijk moeten worden drooggelegd. Dat vindt Schagenaar Jan Willem de Vries. De Vries vindt dat het evenement is verworden tot een zuippartij. Daarom zouden de taps vanaf 14.00 uur dicht moeten.
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur

Ja, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uurJa, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 13
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 3