Sneller fit na kruisbandoperatie met nieuwe methode

Donderdag 23 April 2015

Voor de geblesseerde sportliehebbers een must

1. Waarom is mijn voetbalteamgenoot negen maanden bezig met revalideren na een gescheurde kruisband, terwijl ik er veel sneller vanaf was?

In het algemeen duurt een volledige revalidatie van een voorste kruisbandoperatie rond de negen maanden. Na een reconstructie met de hamstring(s)methode is er een snellere revalidatie mogelijk, maar dit verschil zit meer in enkele weken dan enkele maanden. Daarnaast is de toestand van de knie bij operatie van belang. Zijn er bijvoorbeeld afwijkingen aan het kraakbeen (slijtage, licht of meer uitgesproken), is er een meniscusletsel, hoe is de trainingstoestand van de patiŽnt voor de operatie, hoe is de inzet tijdens de revalidatie, enzovoort.

Er is echter een nieuwe methode in Zwitserland ontwikkeld, genaamd Ligamysģ-systeem, waarbij de gescheurde kruisband weer wordt terug gehecht, zonder gebruik van een eigen pees (hamstring(s)of patellapees). Normaal gesproken kan dat niet. Doordat de knie extra wordt ondersteund door een dynamische spandraad - dat in de knie achter de kruisband wordt aangebracht - kan deze gehechte kruisband wel genezen. Er komt geen spanning op de hechting. Hiermee is inmiddels drie jaar ervaring opgedaan. Publicatie van de eerste 278 patiŽnten laat vergelijkbare resultaten zien met de eerder gebruikte methodes. De voordelen van deze nieuwe methoden: een snellere revalidatie, gemiddeld vijf maanden. Daarnaast: geen pijn door gebruik van eigen pees en mogelijk meer gevoel in de knie doordat de voorste kruisband blijft behouden.

Deze behandeling wordt ook bij DC Klinieken toegepast. Wanneer de kruisband toch weer scheurt - dit is het grootste probleem na voorste kruisbandoperaties - kan alsnog de tot nu toe gebruikelijke methode met eigen pees gebruikt worden.

Hier moet een kanttekening bij geplaatst worden: een nieuwe knieverdraaiing kan ook weer extra letsel aan de meniscus en het kraakbeen veroorzaken. De kans op een bijkomend meniscusletsel bij een scheur in de voorste kruisbanden is tussen de veertig en vijftig procent. De algemene opvatting is momenteel dat een kapotte meniscus, naast de reeds aanwezige kraakbeenschade, het meeste bijdraagt aan de ontwikkeling van latere slijtage.

2. In 1983 heb ik nieuwe kruisbanden (uit eigen lichaam) gekregen. Kan het zijn dat dat deze nu uitgerekt zijn? Knie is instabiel en door krachttraining kan ik mobiel blijven maar dat wordt naarmate je ouder wordt steeds zwaarder (kracht neemt af). Wat is de gemiddelde levensduur van nieuwe kruisbanden?

Oprekken van de voorste kruisbanden is eerder regel dan uitzondering. Dit heet op zijn Engels Ďcreepí van het weefsel. Dit resulteert meestal niet tot een gevoel van instabiliteit bij de patiŽnt. Bij testen van de knie door een ervaren onderzoeker als fysiotherapeut of kniechirurg is dan wel een toegenomen beweeglijkheid aan te tonen. In de meeste gevallen kunnen patiŽnten dit met goede (extra) spiertraining opvangen. De levensduur van nieuwe kruisbanden is dus gelijk aan de oorspronkelijke kruisbanden, mits hier niets mee gebeurt.

3. In januari 2009 ben ik geopereerd aan mijn linker voorste kruisband, nadat ik deze in april 2008 afgescheurd had. Hiervoor is de hamstringtechniek gebruikt. Inmiddels zijn we zes jaar verder en ondervind ik nog klachten aan mijn hamstrings. Hoe kan dit? Tevens is de gereconstrueerde kruisband sinds juni vorig jaar door voetbal opnieuw beschadigd, maar dit keer ingescheurd in plaats van afgescheurd. Ik heb van de orthopeed begrepen dat door (kracht-)training dit weer hersteld kan worden. Hoe lang duurt dit ongeveer?

In het algemeen duurt een volledige revalidatie van een voorste kruisbandoperatie rond de negen maanden. Als de kruisband weer volledig scheurt, is men in de regel terug bij af. Als er gedeeltelijk letsel is (lastig te bepalen), kan het lijken op een opgerekte kruisband en is extra spiertraining mogelijk succesvol.

Het gebruik van eigen pezen kan restklachten veroorzaken van de plek waar de pees is uitgenomen. Voor de patellapees kan 25 procent van de patiŽnten last houden in bepaalde mate van pijn bij steunen op de knie(schijf).

Bij de hamstring(s)methode treedt in de regel 95 procent krachtherstel op van de pees. In uitzonderingsgevallen blijven de hamstrings gevoelig. Dit is vaak lastig te behandelen.

 

Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207