Hoe AZ de toekomst in moet gaan...

Zaterdag 2 Maart 2013


De Alkmaarse profvoetbalclub AZ maakt voetbalinhoudelijk een slecht seizoen door. Stonden de Alkmaarders vorig jaar omstreeks deze tijd no fier aan kop, nu is een plaats op drie punten van de degradatieplaatsen een feit. De laatste echte  toppers Moisander, Elm, Holman) werden eind vorig seizoen verkocht om een definitieve succesvolle stap te zetten in de weg naar totaal schuldenvrij ondernemen, maar de nieuwe spelerslichting van de club is hoogop van middenmootniveau.

Weliswaar wordt nog steeds geroepen dat Europees voetbal het doel is, maar dat is een illusie om dat via competitievoetbal af te dwingen als je er domweg niet in slaagt van laagvliegers als NAC, Roda JC te winnen. De laatste onverdiende, maar wel sensationale bekerzege (0-3, halve finale) op het B-team van Ajax (liefst 7 spelers had trainer Frank de Boer buiten de basis gelaten) verandert daar niets aan, maar  heeft de Alkmaarders nu wel zicht gegeven op niet meer verwachte deelname aan het Europees toernooi.

Dat kan door te winnen in de bekerfinale van PSV in de Rotterdmse kuip. Het te verwachten verlies geeft echter ook nog hoop. Want dan moet PSV eerste of tweede worden in de competitie,waarmee de ploeg deelname afdwingt aan de Champions League. Daarmee een plaats vrij makend voor de als tweede in de bekerstrijd eindigende ploeg, te weten AZ.

 

De mitsen en maren geven echter weer dat de echte toptijd van AZ als een van de beste ploegen in dit land is afgelopen en wil de cub op die weg terugkeren dan zal de komende maanden  in twee, drie  hele goede aankopen moeten worden geinvesteerd. De miljoenen van de einde dit seizoen vertrekkende Adama Maher, een gruwelijk goed door de club zelf gebracht talent, kunnen die ruimte geven. Daarnaast zullen jonge spelers uit de eigen opleiding het moeten doen en via die weg zouden de Alkmaarders de hoop kunnen koesteren hoog in de middenmoot te blijven spelen.

 

Het niveau als stabiele middenmoter lijkt nu een betere doelstelling, waarbij de plannen voor extra capaciteit  in het stadion ( van 17.000 naar 25000 toechouwers de club meer geldelijke adem gaat geven. Daarnaast is het nog beter angelen van de club in de Noord-Hollandse polderklei een must. Daartoe zal AZ weer het vrouwenvoetbal in het leven moeten roepen in de op dit moment florerende eigen jeugdopleiding. Gewoon beginnen met de meisjes van 6,7 jaar. In samenwerking met de Noord-Hollandse voetbalverenigingen. Een ding is namelijk duidelijk . Het Nederlandse voetbal in dit land groeit als kool. De reden: de enorme toename van de meisjes bij de gewone clubs. Het is zaak dat AZ daar meteen aan mee doet.

Welnu, als AZ zich op deze manier gaat profileren dan heeft de profvoetbalclub een stabiele basis voor de langere toekomst en is noordelijk Noord-Holland verzekerd van een club die sportief de toon aangeeft in dit gebied.

 

Andreas Naber
Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207