Deeltjesversnellers, sneller dan het licht... over die verloren voetbalfinale van 1974

Vrijdag 23 September 2011


Opzienbarend verhaal: de voetballer neemt een aanloop voor de toegekende penalty. Hij schiet, goal... Maar wat is dat? Hoe kan dat nou: de penalty moet nog genomen worden... Raar verhaal, opzienbarend dus, want dat was het verhaal van een Nederlandse hoogleraar in een radiointerview in het jaar des heren 2011 op vrijdag 23 september over een onderzoek van versnellende deeltjes, die sneller dan het licht zouden gaan.

 

 Neutrino's heten die dingen en wat ontdekten de onderzoekers, aldus de hoogleraar: 'Deeltjes, die aan de andere kant van de wereld de aardbol in werden geschoten, bereikten de andere kant eerder. Dat is een revolutie en zet zelfs de Relativiteitstheorie van Einstein op zijn kop. Sneller dan het licht bestond gewoon niet...'

 

En ik? Kinderachtige ik, ik bedacht: , Ooit kunnen we dus die verloren voetbalfinale tegen Duitsland ( 2-1) van 1974 even corrigeren.

 

André Naber, journalist-uitgever 
Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
De grote Paasveetentoonstelling in Schagen moet gedeeltelijk moeten worden drooggelegd. Dat vindt Schagenaar Jan Willem de Vries. De Vries vindt dat het evenement is verworden tot een zuippartij. Daarom zouden de taps vanaf 14.00 uur dicht moeten.
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur

Ja, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uurJa, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 13
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 3