100 jaar Zuiderzeewerken: Emiel Hakkenes vertelt in boekhandel Plukker Schagen over zijn boek Polderkoorts

15-06-2018

100 jaar Zuiderzeewerken: Emiel Hakkenes vertelt in boekhandel Plukker Schagen over Polderkoorts

 

Op vrijdagavond 15 juni, om 19.30 uur komt Emiel Hakkenes naar het CultuurCafe Plukker in Schagen om te vertellen over zijn boek “Polderkoorts” naar aanleiding van 100 jaar Zuiderzeewerken.

Kaarten zijn 5 euro  inclusief consumptie en kunnen gereserveerd worden in de boekhandel of via info@boekhandelplukker.nl.

 

In zijn boek ‘Polderkoorts’ werpt Emiel Hakkenes een nieuw licht op de geschiedenis van de Zuiderzeewerken, die honderd jaar geleden, op 14 juni 1918, begon met de ondertekening van de Zuiderzeewet. Over de totstandkoming en het onderwerp van zijn boek vertelt hij tijdens de lezing op 15 juni.  

Cornelis Lely was al decennialang voorstander van de aanleg van een afsluitdijk. Er was een ramp voor nodig om zijn tegenstanders de mond te snoeren. Die ramp was in januari 1916. Een hevige storm zette grote delen van het noorden onder water. Plotseling wilde iedereen die dijk. Vanaf dat moment vonden Lely en zijn ingenieurs niemand meer op hun weg. Althans, bijna niemand. Want in het afgelegen Harderwijk woonde een ongeschoolde ondernemer die besloot het op te nemen tegen de hoge heren die waren bevangen door de polderkoorts. De eigenzinnige Eibert den Herder waarschuwde keer op keer voor de gevolgen die de aanleg van een afsluitdijk voor de Zuiderzee zou hebben. Wat zou er gebeuren met de visserij, waarvan velen afhankelijk waren? Hoe profijtelijk zouden die polders eigenlijk worden? Hoe veilig zou men daar leven, in dat nieuw te maken land? Eibert den Herder nam het op tegen Cornelis Lely en zijn ingenieurs.

 

Vrijdagavond 15 juni

19.30 uur

Kaarten 5 euro te koop aan de kassa 

CultuurCafé Plukker

Graag reserveren info@boekhandelplukker.nl

 

Plaats: Schagen, boekhandel Plukker in centrum Tijd: 19.30 uur


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 46
Nee, hou de kust ongeschonden 208