Wout Smit geeft het Koegras een gezicht
Donderdag 17 Januari 2019
SCHAGEN- Wout Smit gunt ons in zijn lezing ‘Een familie-epos uit het Koegras’ voor de Historische Vereniging Schagen en omstreken op 23 januari 2019 een blik in verleden van deze polder. Bij de gemeentelijke herindeling van 2013 heeft Schagen een deel van het Koegras erbij gekregen. Weinigen kennen de bijzondere wijze van ontstaan van dit gebied. Ooit had de zee hier vrij spel. Het duurde meer dan twee eeuwen voordat het werd ingedijkt (1817). De lezing is in het gebouw de Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad 1 in Schagen en begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5,-.

De ontwikkeling van de polder Koegras kent ook een bijzonder verloop.  Aan de hand van een familiegeschiedenis geeft Wout Smit van de Helderse Historische Vereniging een beeld van het leven van de bewoners. Welk lief en leed speelden zich af achter de deuren van de boerderijen en arbeiderswoningen.

Het ‘familie-epos uit het Koegras’ begint in 1843, toen een boer uit Schagen zich met zijn gezin in de nagenoeg lege polder vestigde. En het eindigt in 1943, toen de boerderij, die inmiddels door een van zijn nazaten werd bewoond, moest worden afgebroken. In opdracht van de bezetters.

Door huwelijken van de kinderen en kleinkinderen ontstonden verwantschappen met andere families in de polder. Vreugde en verdriet werden daardoor al snel met de hele poldergemeenschap gedeeld.

Een van de grootste gevaren waaraan de boeren in het Koegras blootstonden, was brand. Door hun afgelegen ligging waren boerderijen bij brand reddeloos verloren. Ook de hoofdrolspelers in dit familie-epos bleef dit soort rampen niet bespaard.

Hoewel het grootste deel van de polder tot de gemeente Den Helder behoort, waren veel bewoners van het Koegras georiënteerd op Schagen. Ook nu nog is dat het geval. Dat onderstreept de spilfunctie van Schagen, niet alleen voor de agrarische stand.

·         Wout Smit werkte als journalist bij het Noordhollands Dagblad en het Algemeen Dagblad. Sinds zijn pensionering in 2005 woont hij in Den Helder. Hij schrijft artikelen over historische onderwerpen. Onlangs publiceerde hij het boek ‘Het schandaal van Oosterland’ over de amoureuze escapades van de Duitse kroonprins tijdens zijn internering op Wieringen. In voorbereiding is een boek over de omwenteling in het Koegras van veeteelt naar bloembollenteelt.


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207