Groot vervuilingsprobleem bij reactor Petten opgelost
Woensdag 25 Juli 2018
PETTEN- De vervuiling van grondwater met tritium bij de Hoge Flux Reactor nabij Petten, veroorzaakt door een lekkende transportleiding, is na vijf jaar saneren ongedaan gemaakt. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.

In 2012 werd de tritium gemeten in het grondwater in de bodem bij reactor van NRG in Petten. De oorzaak was een lekkage in een transportleiding, die alleen wordt gebruikt tijdens onderhoud om bassinwater tijdelijk op te slaan in een tank. De kapotte leiding is direct vervangen. Om de tritiumverontreiniging te verwijderen, is NRG in februari 2013 gestart met het oppompen van grondwater. Dat wordt nu afgebouwd, zo laat de nucleaire onderneming weten. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiermee ingestemd. Volgens zowel de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het gevaar voor besmetting nu ’onbeduidend’.

 

In de afgelopen vijf jaar is in het totaal zo’n 24.000 m3 grondwater opgepompt, waarmee meer dan 90% van de aanwezig hoeveelheid tritium is verwijderd. Tijdens de sanering van het water werden wekelijkse metingen uitgevoerd. Ruim een jaar terug bleek al dat de concentraties tritium in het grondwater sterk afnamen. De verontreiniging die nu nog in de grond zit is kleiner dan de wettelijke vrijstellingsgrens voor lozingen van tritium in onder meer het openbaar riool.

 

BRON: NHD.NL


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 46
Nee, hou de kust ongeschonden 210