Steeds meer offshore bedrijven ( Den Helder / Den Oever) aan de slag in drukke Eemshaven
Zondag 10 December 2017
NOORDKOP- Steeds meer service- en dienstverlenende bedrijven voor de offshoresector in de Kop van Noord-Holland richten het vizier op de Eemshaven in Groningen. ,,Wij zitten daar al regelmatig vanwege laswerk aan boord van schepen voor klanten. Nu proberen we een dependance op te starten’’, beaamt bijvoorbeeld Edwin van Dijk, directeur/eigenaar van constructiebedrijf VDR BV (Van Dijk Ruijgrok) in Anna Paulowna.

,,In de Eemshaven barst het werk los door de bouw van offshore windparken boven de Wadden en in de Duitse bocht. Door voet aan de grond te krijgen, hopen we daar een graantje van mee te pikken.’’ Ook de afdeling offshore & shipping van CIV Den Oever (Coöperatieve In- en verkoop Vereniging) kijkt richting Eemshaven. Met twee andere bedrijven is de van oorsprong voor de visserij opgerichte coöperatie - actief op het gebied van ankeren, meren en slepen, hijsen plus zekeren van lading - serieus aan het nadenken over vestiging.

,,We proberen in de trein mee te rijden, nu het werkvolume in Den Helder vanwege de dalende activiteiten in de olie- en gasindustrie krimpt’’, beaamt Joost Crommentuijn van de CIV. ,,Het gaat niet om verhuizing, we blijven in Den Oever, maar kantoor met opslag en werkplaats. Je moet dichtbij het vuur zitten voor integratie met de bestaande industrie daar.’’ Logistiek dienstverlener en scheepsagent DHSS (Den Helder Support Service) is al sinds 2011 actief in de Eemshaven.

Het Nieuwedieper bedrijf heeft er in maart een tijdelijk pand betrokken en laat met scheepsafvalinzamelaar Bek & Verburg voor ruim anderhalf miljoen euro een nieuw kantoor met loods bouwen. ,,Om kansen in de offshore windsector te benutten, moet je vooraan zitten’’, aldus directeur Wim Schouwenaar.  DHSS regelt in diverse Nederlandse havens onder meer douane-inklaringen, bemanningswisselingen, reparaties, inspecties, bevoorrading, overnachting en vervoer. ,,We zijn een samenwerking met de Duitse helikopterhaven Emden aangegaan. Den Helder ligt te ver weg om bemanningswisselingen voor projecten hier te verzorgen.’’


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 14
Nee, hou de kust ongeschonden 178