Schaken: Mulder Optiek Magnus redt het net niet in beker tegen De Waagtoren Alkmaar: verlies na onnauwkeurigheid Enrico van Egmond in bloedstollende barrage
Woensdag 18 Oktober 2017
ALKMAAR- Het zat erin voor Mulder Optiek Magnus gisteravond in Alkmaar. De Schager schakers kregen vooral in de barrage, noodzakelijk nadat de reguliere wedstrijd in 2-2 was geŽindigd, kansen om De Waagtoren uit te schakelen in de eerste ronde van de landelijke beker. Een achteraf gezien verkeerde aanwijzing van de coach werd de districtsploeg alsnog fataal. De Alkmaarders, die in de landelijke tweede klasse en daarmee twee afdelingen hoger uitkomen, wonnen met 2,5-1,5.

Overigens scheelden beide ploegen qua rating niet zoveel. Het verschil zat hem vooral aan het derde bord, maar juist daar excelleerde Enrico van Egmond namens de winnaar van de districtsbeker van het afgelopen seizoen. Hij liet Maaike Keetman, in 2015 nog tweede van Europa bij de meisjes tot en met zestien jaar, kansloos. Het werd 1-1, omdat Wim Boom er hard af ging tegen Jos Vlaming. De Schager kopman Piet Peelen had Mulder Optiek Magnus weer op voorsprong moeten brengen, maar hij verloor zijn extra pion en moest daardoor genoegen nemen met remise. Warner de Weerd daarentegen wist uit verloren stand nog remise te maken door eeuwig schaak.

In de barrage van drie minuten per persoon plus vijf seconden bonus per zet waren de rollen omgekeerd: De Weerd liet opponent Frank Agter kansloos. Ook Boom had moeten winnen, want hij won materiaal. Helaas ging de routinier uit Sint Maarten alsnog onderuit. Geen man overbood voor Mulder Optiek Magnus, want Peelen stond goed tot gewonnen en van Egmond remise. Omdat 2-2 genoeg was voor de Schagenezen om door te gaan (uitslag van het laatste bord waar Boom had verloren zou namelijk komen te vervallen), adviseerde coach Jan-Pjotr Komen aan Peelen om remise aan te bieden. Dat gebeurde, maar Van Egmond beging vervolgens in het lopereindspel een onnauwkeurigheidje die hem de partij kostte.

 


Rubriek: sport


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207