Hoogheemraadschap gaat tientallen fruittelers controler op goede afvoer afval gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op buitenwater
Vrijdag 16 Juni 2017
NOORDKOP- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat fruittelers controleren of zij de juiste maatregelen hebben getroffen, die voorkomen dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen het oppervlaktewater vervuilen. Steekproefsgewijs krijgen de 140 fruittelers in Hollands Noorderkwartier bezoek van het hoogheemraadschap. Voor de waterkwaliteit in Noord-Holland is het van belang dat fruittelers meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen juist toepassen zodat ze niet in de sloot terecht komen.

Fruittelers worden gecontroleerd op bedrijfsactiviteiten waarbij het meeste risico ontstaat op erfafspoeling. Vandaar dat de toezichthouders van het hoogheemraadschap telers onder andere kritisch bevragen op: het vullen van de gewasbeschermingsmiddelenspuit, de inwendige en uitwendige reiniging daarvan, het stallen van de spuit en de erfinrichting. Ook over het reinigen en opslaan van fruit, het sorteren van fruit en de kans op emissie worden vragen gesteld. In de boomgaard wordt gekeken of het zogenoemde 'vanggewas' (de heg die voorkomt dat gewasbeschermingsmiddelen zich verspreiden) voldoet.

Het voorkomen van erfafspoeling (emissie) is essentieel voor een goede waterkwaliteit in de omliggende sloten. Naast de onwenselijkheid van erfemissie voor het milieu, hebben telers baat bij het voorkomen van afspoeling zodat ze een effectief gewasbeschermingsmiddelenpakket kunnen behouden voor de teelt.  


Rubriek: dorpen Harenkarspel


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
De grote Paasveetentoonstelling in Schagen moet gedeeltelijk moeten worden drooggelegd. Dat vindt Schagenaar Jan Willem de Vries. De Vries vindt dat het evenement is verworden tot een zuippartij. Daarom zouden de taps vanaf 14.00 uur dicht moeten.
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur

Ja, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uurJa, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 50
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 48Auto van de week


Fraaie Mitsubishi SpaceStar bij Fakkert Schagen. Bouwjaar 2016, nog geen 40.000 km. op de teller en voor maar 11.950 euro! Meer weten? Bel naar 0224-213144 of kom naar De Witte Paal 325 in Schagen!