Paar duizend bedden meer op verlaten agrarische complexen in gemeente Schagen voor woonunits buitenlandse werkenemers
Vrijdag 16 Juni 2017
SCHAGEN- Bijna tweeduizend extra bedden komen voor buitenlandse (seizoens-)arbeiders. Die moeten er de komende jaren bijkomen in Schagen op agrarische percelen in het buitengebied, die niet meer door boeren worden gebruikt. Op deze plekken mogen maximaal tien jaar lang woonunits worden geplaatst voor de werknemers. Nu werken er in de Noordkop zo’n achtduizend buitenlandse arbeiders, vooral in de agrarische sector. Daarvan zitten er 2500 in de gemeente Schagen. Dit aantal gaat de komende jaren zo hard groeien, zo verwacht de gemeente, dat in de periode tot 2020 er daarom minimaal achttienhonderd slaapplaatsen voor werknemers bij moeten komen.

Schagen wil die onderkomens vooral plaatsen op agrarische percelen die de komende jaren vrijkomen in het buitengebied, omdat boeren er mee stoppen. Een kwart van de agrariërs gaat er mee stoppen, zo’n 150.000 vierkante meter aan agrarische bedrijfsgebouwen verliezen hierdoor hun functie. De gemeente is bang dat deze agrarische gebouwen gaan verpauperen, omdat er niet gemakkelijk een andere bestemming voor kan worden gevonden. Door tijdelijk op de percelen woonunits voor arbeiders toe te staan denkt Schagen twee vliegen in één klap te slaan. Het huisvestingsprobleem voor seizoenswerkers wordt opgelost en daarnaast kan de eigenaar van een agrarisch perceel met de opbrengst van de woonunits de sloop van de bedrijfsgebouwen betalen.

Voorwaarde is namelijk dat het agrarisch perceel ’schoon’ wordt opgeleverd wanneer de woonunits weer zijn weggehaald: de oude bedrijfsgebouwen moeten dan zijn gesloopt. Alleen een al aanwezige bedrijfswoning mag blijven staan. (Uitzend-)organisaties die units voor hun werknemers willen bouwen moet wel aan eisen voldoen. Zo moet iedere arbeider een eigen ruimte hebben en mogen omwonenden geen overlast krijgen.


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
De grote Paasveetentoonstelling in Schagen moet gedeeltelijk moeten worden drooggelegd. Dat vindt Schagenaar Jan Willem de Vries. De Vries vindt dat het evenement is verworden tot een zuippartij. Daarom zouden de taps vanaf 14.00 uur dicht moeten.
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur

Ja, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uurJa, droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 50
Nee, niet droogleggen Paasveetentoonstelling om 14.0uur 48Auto van de week


Fraaie Mitsubishi SpaceStar bij Fakkert Schagen. Bouwjaar 2016, nog geen 40.000 km. op de teller en voor maar 11.950 euro! Meer weten? Bel naar 0224-213144 of kom naar De Witte Paal 325 in Schagen!