Paar duizend bedden meer op verlaten agrarische complexen in gemeente Schagen voor woonunits buitenlandse werkenemers
Vrijdag 16 Juni 2017
SCHAGEN- Bijna tweeduizend extra bedden komen voor buitenlandse (seizoens-)arbeiders. Die moeten er de komende jaren bijkomen in Schagen op agrarische percelen in het buitengebied, die niet meer door boeren worden gebruikt. Op deze plekken mogen maximaal tien jaar lang woonunits worden geplaatst voor de werknemers. Nu werken er in de Noordkop zo’n achtduizend buitenlandse arbeiders, vooral in de agrarische sector. Daarvan zitten er 2500 in de gemeente Schagen. Dit aantal gaat de komende jaren zo hard groeien, zo verwacht de gemeente, dat in de periode tot 2020 er daarom minimaal achttienhonderd slaapplaatsen voor werknemers bij moeten komen.

Schagen wil die onderkomens vooral plaatsen op agrarische percelen die de komende jaren vrijkomen in het buitengebied, omdat boeren er mee stoppen. Een kwart van de agrariërs gaat er mee stoppen, zo’n 150.000 vierkante meter aan agrarische bedrijfsgebouwen verliezen hierdoor hun functie. De gemeente is bang dat deze agrarische gebouwen gaan verpauperen, omdat er niet gemakkelijk een andere bestemming voor kan worden gevonden. Door tijdelijk op de percelen woonunits voor arbeiders toe te staan denkt Schagen twee vliegen in één klap te slaan. Het huisvestingsprobleem voor seizoenswerkers wordt opgelost en daarnaast kan de eigenaar van een agrarisch perceel met de opbrengst van de woonunits de sloop van de bedrijfsgebouwen betalen.

Voorwaarde is namelijk dat het agrarisch perceel ’schoon’ wordt opgeleverd wanneer de woonunits weer zijn weggehaald: de oude bedrijfsgebouwen moeten dan zijn gesloopt. Alleen een al aanwezige bedrijfswoning mag blijven staan. (Uitzend-)organisaties die units voor hun werknemers willen bouwen moet wel aan eisen voldoen. Zo moet iedere arbeider een eigen ruimte hebben en mogen omwonenden geen overlast krijgen.


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Moet er voor de kleine vergrijpen ( fietsen zonder licht, bromfietsen zonder helm, fietsen op de stoep, weggooien (Verpakkings-) papier op straat) meteen een boete uitgedeeld worden van 15 euro..?
Ja

0NeeJa 466
0Nee 21
Wie wordt er winterkampioen in de eredivisie voetbal..?
Vitesse

AZ

0Ajax

PSV

FC Utrecht

FeyenoordFeyenoord 4
AZ 10
FC Utrecht 1
PSV 22
Vitesse 1
0Ajax 10