Dorpsplein kustdorp Petten helemaal in het wit door schilder Sidney van de Berg zoals landschapsarchitect het wilde
Donderdag 1 Juni 2017
(Bron NHD) PETTEN- Het dorpsplein in Petten kleurt wit. Met dank aan schilder Sidney van den Berg uit het kustdorp. In opdracht van de gemeente Schagen is hij momenteel bezig de gevels van de panden rondom het nieuwe Plein 1945 te voorzien van een witte laag verf. Het schilderen van de bebouwing rond het totaal vernieuwde plein hoort bij het ontwerp dat landschapsarchitect Caspar Slijpen bedacht.

Contrast

De zwart/grijze basaltkeien van het nieuwe plein komen volgens Slijpen pas echt goed tot hun recht als ze een contrast vormen met witte panden er om heen. Van den Berg is al een heel eind opgeschoten. Diverse panden aan de westelijke kant van het plein zijn al wit.

Het is evengoed nog een aardige klus, zegt de schilder. ,,Er kwam ook heel wat reparatiewerk bij. Zo moest hij links en rechts voegwerk herstellen. ,,Dat is normaal gesproken niet mijn werk natuurlijk, maar het moest wel gebeuren.

Eigenaren

De gemeente betaalt het schilderwerk, maar uiteraard hebben eigenaren van de panden wel het laatste woord. En dus wordt niet elk huis rondom het plein wit. Enkele huiseigenaren hebben aangegeven niets te voelen voor een laag witte verf op hun pand.

Een donkere plint onderaan de huizen, zoals ontwerper Slijpen voor ogen had, gaat er niet komen. Volgens Van den Berg zit er teveel hoogteverschil in het plein. ,,Dan krijg je voor het oog scheve randen op die panden en dat ziet er niet mooi uit natuurlijk.

Hij is blij dat de gemeente Schagen hem heeft ingehuurd voor de klus. ,,Ze proberen zoveel mogelijk lokale bedrijven in te schakelen, begrijp ik. Ik heb wel gewoon een offerte moeten maken, maar het is toch een mooie klus voor me.


Rubriek: dorpen Zijpe


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 7
Nee, hou de kust ongeschonden 49