Boerenonrust in Nederland; Noord-Hollandse veehouders moeten honderden koeien wegdoen vanwege verplicht terugbrengen fosfaatproductie
Dinsdag 9 Mei 2017
(Bron NHD) NOORD-HOLLAND- Met honderden koeien dunt de veestapel in Noord-Holland Noord dit jaar uit. In stilte voltrekt zich een opgelegde ’ruiming’ van ongekende omvang. De verplicht reductie van de hoeveelheid fosfaat (chemische verbinding die bij een teveel schade toebrengt aan planten , dieren en milieu) heeft voor de meeste melkveehouders drastische gevolgen. Een van de getroffen boeren is Jack Konijn (41) uit Sint Maartensbrug. Hij vreest zeventig dieren te moeten verkopen. ,,Anders moet ik dit jaar een boete van meer dan 100.000 euro betalen.”
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft maatregelen tegen het landelijke mestprobleem al diverse malen aangescherpt. Dat zet kwaad bloed in de agrarische sector.Melkveehouders voelen zich een speelbal van politici die ’ver af staan van de werkelijkheid’. „De onrust in onze sector wordt steeds groter. Je weet totaal niet hoe de toekomst wordt. Kun je hier nog wel blijven boeren? Je vecht voor je bestaan. En dat vanwege een probleem dat in onze regio helemaal niet speelt. Hier schrééuwt het land juist om mest.” Veehouder Jack Konijn  (zie foto) wacht een spannende en onzekere tijd. Net als de meeste van zijn collega’s. Fosfaat is een belangrijk bestanddeel van mest. In sommige delen van het land wordt veel te veel mest geproduceerd. Minder koeien moet leiden tot minder mest. Konijn: „In noordelijk Noord-Holland is juist gebrek aan mest. Als land kon schreeuwen, konden wij elkaar nu niet verstaan.” Hij melkt 130 koeien. Hem wacht dit jaar noodgedwongen een inkrimping van zeventig dieren. „Die moet ik ruimen. Anders moet ik dit jaar meer dan een ton boete betalen.”
Groote Keeten

Veel collega’s zitten in hetzelfde schuitje. „Ik heb nu al vijftien dieren weggedaan. Dat moeten er dit jaar 45 worden”, zegt Jan de Wit (56) uit Groote Keeten. „Misschien moeten er nog meer weg. Keer op keer wordt de regelgeving aangepast. Tijdens de wedstrijd worden de spelregels aangepast. Daar word je ziek van.” Als peildatum is juli 2015 gesteld. Vooral boeren die net voor die tijd een nieuwe stal hebben gebouwd, zijn de pineut. Zoals Jan de Wit. „Je wilt verder, ik heb een opvolger. Zoon Paul is 22. Maar wat is nu zijn perspectief?”

De Wit overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen het ministerie van economische zaken, samen met zo’n 250 collega’s uit het gehele land. „Via onze rechtsbijstandsverzekering. Wij willen een ’knelgeval’ worden om zo onder de opgelegde reductie uit te komen.”

’Knelgeval’

Vorige week heeft de rechter 52 andere agrariërs aangemerkt als ’knelgeval’. Jan de Wit noemt het beleid van staatssecretaris Van Dam ’onnavolgbaar’. „Wie voldoende land heeft, mag mest aankopen. Maar de veestapel moet krimpen.” Jack Konijn zegt ’in een roes’ te leven. „Ondernemen wordt steeds moeilijker. Je weet niet wat je te wachten. staat. De regelgeving wordt zeer complex. Altijd deed ik de boekhouding zelf. Nu niet meer, het is niet meer te doen.”

Investeringen stil

Echtgenote Monique en de kinderen helpen volop mee in het bedrijf aan de Grote Sloot. „We hebben twee zoons en twee dochters. De oudste zoon zit op het Clusius. Maar is er voor hem toekomst in de melkveehouderij hier? Sinds vorig jaar staan de investeringen op ons bedrijf stil. Pas op de plaats, eerst aankijken. Elders een bedrijf opbouwen? Monique en ik praten bijna dagelijks over emigreren, ja.” Boeren voelen zich ’in de tang’ genomen door ’Den Haag’. Konijn: „Wij moeten wijken voor verkeer. Met minder koeien kan er op meer wegen 130 worden gereden.” Konijn bezoekt bijeenkomsten van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond en proeft steeds meer een sfeer van ’ieder voor zich’. „De onderlinge solidariteit staat zwaar onder druk. Dat maakt de sector zwakker.”

Jong vee

De jongste beperking van Van Dam betreft het jongvee. Dat moet in verhouding staan tot het aantal melkkoeien. De markt wordt overspoeld met kalfjes. Jan de Wit: „Wat ze opbrengen? Een avondje stappen kost meer dan er twee opleveren.”


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week