Windpark Wieringermeer 8 maanden vertraagd door netaansluiting; 50 molens kunnen niet worden aangesloten
Donderdag 20 April 2017
NOORDKOP- De vijftig windmolens van Nuon van het Windpark Wieringermeer lopen een vertraging op van zoín acht maanden. De oorzaak van de vertraging is dat het windpark niet op tijd aangesloten kan worden op het elektriciteitsnet. Netwerkbedrijf Liander heeft aangegeven dat aansluiting in juli 2018 bij nader inzien niet haalbaar is. De verwachting is dat het windpark rond het tweede kwartaal van 2019 aangesloten kan worden.

Windpark Wieringermeer is een samenwerkingsverband tussen Nuon en vennoten, ECN en Windcollectief Wieringermeer. Sinds 2009 werken deze partijen  in het Wieringermeer-gebied aan een nieuw windpark. Dat betekent dat oude windmolens worden verwijderd en vervangen door gloednieuwe en efficiŽntere windmolens die drie keer zoveel stroom kunnen leveren.

 

ďVoor Nuon betekent deze vertraging een vervelende kink in de kabel. We zijn al jaren bezig met de voorbereidingen en hebben dit voorjaar helaas te horen gekregen dat de netaansluiting vertraagd is. Afgelopen jaar zijn we zelf al begonnen in het gebied met diverse voorbereidingen. Een groot aantal van de oude windmolens die verdeeld waren over verschillende windparken zijn verkocht aan andere partijen. Deze windmolens zijn al verwijderd. Bovendien waren we al met een aanbesteding gestart voor nieuwe windmolens.  Dit betekent dat onze eigen planning ook flink gaat opschuiven en dat de bouw van het windpark later start, ď vertelt projectleider Gerard van Oostveen.

 

Aanbesteding

De aanbesteding voor de aanschaf van nieuwe windmolens is inmiddels stil gelegd. Het wachten is op een nieuwe datum voor de aanleg van een netwerkaansluiting door Liander. Nuon bekijkt de komende periode wat de consequentie van dit nieuws is voor de projectplanning. Alle betrokken partijen zijn op de hoogte gesteld. 

 

Feiten en cijfers Windpark Wieringermeer

∑         Samenwerkingsverband tussen: ECN, Nuon en vennoten en Windcollectief Wieringermeer

∑         De huidige 93 windmolens worden vervangen door 99 nieuwe efficiŽntere molens, waarvan 50 windmolens van Nuon.

∑         280.000 huishoudens (3 x zoveel groene stroom dan huidige situatie)

∑         Lijnopstellingen in het gebied

∑         2009 Start voorbereidingen

∑         2012 Green Deal EZ, Provincie Noord-Holland, Hollands Kroon, Windcollectief Wieringermeer, Nuon en ECN

∑         2013 Verzoek om Rijkscoordinatieregeling (RCR) ingediend

∑         2014 Omgevingsraad geÔnstalleerd; deelnemers komen uit gebied waar molens komen

∑         2015 Rijksinpassingsplan (RIP) vastgesteld en vergunningen verstrekt en ter inzage gelegd

∑         2015 Subsidie toegekend

∑         2016 Vergunningen onherroepelijk

 

 

Over Nuon Nuon is een energieonderneming die met ruim 4.200 medewerkers circa 2 miljoen consumenten, bedrijven en organisaties bedient in Nederland. Een betrouwbare, betaalbare en zo duurzaam mogelijke energielevering staat daarbij centraal. Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, energiegerelateerde producten, warmte en koude en helpt haar klanten om het energieverbruik te beperken. Nuon heeft in Nederland 2000 kilometer aan warmteleidingen, 202 windmolens, 2 waterkrachtcentrales, 1 biomassa centrale, 9 hoog rendement gascentrales en 1 kolencentrale. Nuon is onderdeel van Vattenfall.

 


Rubriek: Nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Moet er voor de kleine vergrijpen ( fietsen zonder licht, bromfietsen zonder helm, fietsen op de stoep, weggooien (Verpakkings-) papier op straat) meteen een boete uitgedeeld worden van 15 euro..?
Ja

0NeeJa 466
0Nee 21
Wie wordt er winterkampioen in de eredivisie voetbal..?
Vitesse

AZ

0Ajax

PSV

FC Utrecht

FeyenoordFeyenoord 5
AZ 10
FC Utrecht 2
PSV 22
Vitesse 1
0Ajax 10