Schaakmacho's Mach kronen zich tot kampioen van regionale eerste klasse A na spannend duel tegen Runner up Bergen (5,5-2,5); spektakel in laatste tien minuten
Dinsdag 4 April 2017
SCHAGEN- Noordkop-schaakclub EP:Beerepoot Mach is gisteren (zaterdag) kampioen van de regionale eerste klasse A geworden. De ploeg boekte, na zeges in de eerste zes wedstrijden, ook in de zevende en laatste competitieronde een overwinning. Tegen nummer drie Bergen werd het voor eigen publiek 5,5-2,5. Zoals verwacht ging het niet makkelijk aangezien Bergen de laatste maanden uitstekend in vorm is en bijvoorbeeld net als Mach zich gekwalificeerd heeft voor de kwartfinale van de Noord-Hollandse beker.

Kopman Enrico van Egmond gaf weliswaar het goede voorbeeld door in recordtempo en daarmee op indrukwekkende wijze de Bergense kopman Antonio Ballesteros te verslaan, maar daarna bleef lange tijd vuurwerk uit. Er volgden remises van Wim Smit, invaller David de Visser (Jan-Pjotr Komen moest op het laatste moment werken) en inmiddels al in de slotfase Siem Roet. Daarna barstte in de laatste tien minuten het spektakel los.

 Bergen kwam onverwachts op gelijke hoogte nadat nota bene Wim Boom, de topscorer van Mach die dit seizoen in de competitie en in de beker al zijn partijen gewonnen had, op vreselijke manier mistastte in goede stelling. Wellicht door de spanning zag Boom een paardzet die volgens de regels helemaal niet mocht. Dat kostte een pion en de partij. De drie partijen die nog aan de gang waren zagen er echter uitstekend uit voor de thuisploeg. 

Warner de Weerd had al geruime tijd een prettig structureel voordeel en maakte in de afwikkeling naar het eindspel geen fout. Hij won een pion en de partij. Datzelfde gold ook voor internationaal meester Piet Peelen die daarmee de stand op 4,5-2,5 bracht. Daarmee was de titel binnen, maar Richard Bolster zette de kers op de taart. Het hele seizoen kampte de Helders kampioen met ziek en zeer dankzij een chronische voorhoofdsholteonsteking en later een klaplong, maar tijdens het Noord-Hollands kampioenschap voor clubteams in Koedijk twee weken terug (waar Mach knap tweede werd) was al te zien dat de vorm eindelijk terugkwam. Tegen Bergen speelde Bolster net als Van Egmond een prachtige partij. Ze duurde wat langer, maar dat neemt niet weg dat de tegenstander op strategische en tactische wijze geen enkele kans kreeg. Daarmee kon het lang uitgestelde feest eindelijk gevierd worden. Uitgesteld, omdat je normaliter met zes zeges wel al kampioen bent, maar niet in deze poule waar Heerhugowaard na de nederlaag tegen Mach in oktober maar bleef winnen. Ook zaterdag op Texel tegen En Passant wonnen de Heerhugowaarders, maar dat neemt niet weg dat zij komend seizoen toch weer veroordeeld zijn tot een verblijf in de eerste klasse. De Noordkopploeg daarentegen keert voor het eerst in dertig jaar (!) terug op het hoogste regionale niveau, de promotieklasse. En misschien zit er nog wel meer in het vat, want op donderdag 20 april staat de bekerwedstrijd in en tegen Purmerend geagendeerd. Inzet is een plek op de bekerfinaledag.

Op de foto het kampioensteam met van links naar rechts internationaal meester Piet Peelen, Wim Smit, coach Jos Hendriks, Enrico van Egmond, Richard Bolster, Wim Boom, Siem Roet en Warner de Weerd. Overigens zijn Peelen, Van Egmond, Boom en De Weerd samen met Dennis Keetman van Heerhugowaard topscorer van de klasse geworden. Het quintet scoorde uit de zeven competitiepartijen zes punten. Voor Mach houdt dat in dat de genoemde vier spelers tweederde van alle punten gescoord hebben.


Rubriek: sport


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 7
Nee, hou de kust ongeschonden 49