Jong Ajax steelt in geestdriftig Kras Stadion twee punten van sterk FC Volendam (2-2); debuut van Mohamed Betti
Zondag 23 Oktober 2016
VOLENDAM- Hoewel bijna niemand in de eerste divisie / Jupiler League enthousiast is over het meedoen van beloftenteams in de competitie, bewees de wedstrijd van FC Volendam tegen Jong Ajax afgelopen weekeinde dat het voetbal op bijzonder hoog niveau kan zijn. De toeschouwers, met 6345 massaal aanwezig in het Kras Stadion, genoten met volle teugen. De vaste aanhang van de thuisclub, die ook al het spektakel tegen MVV Maastricht en NAC Breda gezien had, kon weer een fantastische wedstrijd bijschrijven. Alleen werd het deze keer niet met drie punten gewaardeerd en stal Jong AZ eigenlijk twee punten van het andere Oranje. In de basisopstelling van FC Volendam mocht debutant Mohamed Betti de plaats van Ties Evers innemen.
FC Volendam startte furieus. Al in de eerste minuut werd Jack Tuijp vrij voor doelman Alblas gezet, maar nog niet warm gedraaid schoot de succesvolle Volendamspits te laconiek in, waardoor een katachtige reflex voor een teleurgestelde reactie van het publiek zorgde. FC Volendam kreeg de smaak te pekken. Bij de volgende aanval had scheidsrechter Oostrom naar de stip moeten wijzen. Over links trok Gyliano van Velzen het strafschopgebied binnen, waar hij over de knie ging. Oostrom legde de bal echter buiten de zestien neer. Op de vrije trap reageerde Alblas opnieuw uitstekend. Jong Ajax stelde er weinig tegenover. Optisch was er balbezit en het gedribbel op de vierkante meter was oogstrelend, maar FC Volendam bepaalde de wedstrijd. Dat betaalde zich nadat Jack Tuijp eerst uit ideale positie langs de kruising had geschoten in een 1-0 voorsprong. Vanaf het middenveld werd een aanval opgezet over veel schijven van links naar rechts. Laatste station was Joey Veerman, die zeer subtiel de vrije ruimte gaf aan Kevin van Kippersluis. Vanaf de hoek van het strafschopgebied krulde hij de bal fraai in de verste hoek.
Met nog een kwartier te gaan wist Jong Ajax zich nauwelijks kansen te scheppen. FC Volendam daarentegen laveerde zich keer op keer in een uitstekende positie, wat de mooiste kansen opleverde, maar gescoord werd er niet meer. Marcel Keizer, trainer van Ajax, in de rust: het had zomaar 3-0 of 4-0 kunnen staan. Hij liet zijn mannen na rust duidelijk anders spelen, wat in de tweede helft een sterker Jong Ajax bood. Maar nog altijd was het FC Volendam dat zich de beste kansen schiep. De mooiste kreeg Kevin van Kippersluis, toen hij na een fraaie diepe solo van Kees Kwakman mocht aanleggen vanaf elf meter. Kees Kwakman was door Matthijs De Ligt gevloerd en FC Volendam kon de voorsprong verdubbelen. Waar hij tegen MVV Maastricht en NAC Breda schitterend binnen schoot, raakte Kevin van Kippersluis nu snoeihard de rechterpaal.
Dat zou FC Volendam nog opbreken. De aloude voetbalwet dat de ploeg die niet scoort, de doelpunten om de oren krijgt, ging ook nu weer op. Volkomen tegen het spelbeeld van de hele wedstrijd in kon Jong Ajax gebruik maken van het te diep inzakken van de Volendamlinies. Waar in de eerste vijf kwartier Jong Ajax nauwelijks aan de slag kon op de Volendamhelft, kwamen de aanvallen van de jonge Amsterdammers nu diep in de Volendamverdediging. In de 87e minuut legde uitblinker Abdelhak Noury drie man in de luren, waarna Vaslav Cerny vrij kon aanleggen. Door de benen van de sterk spelende Paul Kok was het 1-1. Hoewel FC Volendam in de laatste minuten nog mogelijkheden had succesvol uit te breken, raakte de krachten op. Het dichtst bij was weer Jack Tuijp, die vol uithaalde, maar op het lichaam van Leon Bergsma schoot. Pelle Clement leek vervolgens aan de overkant te profiteren, maar vond de toppen van doelman Hobie Verhulst, hiermee werd de werkelijkheid geen geweld aangedaan. FC Volendam hield tenminste een punt in huis, maar het katterige gevoel er twee verloren te hebben, werd niet weggepoetst. Met een achtste plaats tot gevolg, een positie die gezien het spel dat FC Volendam al weken speelt, volkomen onterecht is.
Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Betti (92. Jermano Lo Fo Sang), Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, DaniŽl van Son, Kees Kwakman, Jack Tuijp, Kevin van Kippersluis (78. Bert Steltenpool), Gyliano van Velzen

Rubriek: sport


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207