Schagen/Hollands Kroon besparen miljoen euro door goede bemiddeling inwoners naar betaald werk
Vrijdag 2 Oktober 2015
SCHAGEN-SCHAGEN - De sociale dienst van Schagen en Hollands Kroon is steeds effectiever in het duurzaam bemiddelen voor inwoners naar betaald werk. In 2014 hoefden de gemeenten Schagen en Hollands Kroon hierdoor bijna een miljoen euro minder aan uitkeringen uit te geven dan in 2013. In 2015 gaat die besparing naar het nu uitziet zelfs hoger uitkomen.De gemeente spant zich in om mensen op de goede plek te krijgen, zodat ze zo veel mogelijk zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Medio 2013 voorzag de Sociale dienst een groot probleem: door de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de economische malaise lukte het steeds moeilijker om vooral laagopgeleide mensen blijvend aan betaald werk te helpen. Wethouder Ben Blonk: “Er moest iets gebeuren om te voorkomen dat te veel mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk worden van gemeenschapsgeld. Daarom is voor een nieuwe aanpak gekozen waarbij we voor mensen actiever naar betaald werk bemiddelen én vooral ook begeleiding blijven bieden aan degenen die moeite hebben om een baan te behouden. Maatwerk dus. Met geweldig goed resultaat.”

Intensieve begeleiding

De sociale dienst stelt zich nu veel meer dan voorheen op als bemiddelingsbureau. Door intensief contact met werkgevers in de regio weten de medewerkers van de Sociale Dienst precies waar bedrijven behoefte aan hebben. En door werkeloze inwoners intensiever te begeleiden kunnen ze om een goede ‘match’ maken én mensen helpen hun baan te houden. De wethouder geeft een voorbeeld: “Soms hebben mensen nauwelijks werkervaring. Zij beginnen aan een baan en raken ontmoedigd als het niet meteen goed gaat. De één is in staat om dit bespreekbaar te maken, de ander vindt dat moeilijk, loopt gefrustreerd weg in de pauze en raakt daardoor zijn baan kwijt. Daarna staat hij weer voor onze deur om een uitkering aan te vragen. In de nieuwe aanpak houden onze medewerkers contact met mensen nadat ze aan het werk gaan. Als het niet meteen goed gaat, bieden we hulp en ondersteuning. Dat kan een werkervaringsplek zijn, een verlengde proefperiode of simpelweg een goed gesprek met de werkgever… We helpen zo iemand om niet af te haken. Daar is de werkgever blij mee, en voor de persoon in kwestie is het fijn dat hij of zij er een succes van kan maken.”

Op eigen benen

In 2013 was 32% van de mensen die een uitkering aanvroeg niet in staat om betaald werk te behouden. Dankzij de nieuwe aanpak geldt dit nu nog maar voor 15%. Blonk: “ In 2014 heeft de Sociale dienst bijna een miljoen aan uitkeringen kunnen besparen en in de eerste helft van 2015 zijn er al 319 uitkeringen geheel of gedeeltelijk beëindigd omdat mensen betaald werken. Als we dit doortrekken zien we voor de komende tijd een heel positief resultaat. Waar het om gaat is dat we zo veel mogelijk mensen helpen op eigen benen te staan, zodat we degenen die dat écht niet kunnen, ondersteuning kunnen blijven bieden. Zo valt niemand tussen de wal en het schip. Als we dat met z’n allen bereiken, dan mogen we trots zijn!” 


Rubriek: sport


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 46
Nee, hou de kust ongeschonden 209