Woningnood dreigt in Noord-Holland: te weinig bouwlocaties; Noordkop krijgt er zeker 100.000 nieuwe huizen bij
Donderdag 5 Maart 2015
NOORDKOP- Uit onderzoek van het Economisch Instituut Bouw blijkt dat de woningbouwopgave in Noord-Holland veel groter is dan gedacht. Het aantal huishoudens stijgt namelijk sterk. De woningbehoefte bedraagt maximaal 320.000 woningen tot 2040.,,De beschikbare woningbouwlocaties zijn volstrekt onvoldoende om aan deze vraag te voldoen", voorziet Jan Overtoom, regiomanager van Bouwend Nederland. ,,De politiek moet af van het mantra dat voornamelijk gebouwd moet worden in bestaand bebouwd gebied in het zuidelijk deel van Noord-Holland. Naar verwachting komen er nog ruim 100.000 woningen in Noord-Holland-Noord bij. Aanzienlijk meer dan de 40.000 waar de provincie op rekent."
,,Ook moet de helft van de woningvoorraad nog verduurzaamd worden. Zo'n 650.000 woningen hebben een slecht energielabel en moeten geļsoleerd worden. De Provincie Noord-Holland zal actief het voortouw moeten nemen in deze verduurzamingsslag. Actie is ook nodig voor infra. De komende 25 jaar moet in Noord-Holland nog 45 tot 60 miljard worden geļnvesteerd in de nieuwbouw, vervanging en onderhoud van de infrastructuur. Alleen met een uitstekende infrastructuur blijven we aangesloten op de rest van Nederland en de wereld."

 De provincie Noord-Holland staat voor de enorme opgave om voorwaarden te scheppen, zodat alle inwoners voldoende en passende woonruimte hebben, en zich natuurlijk ook binnen de provincie goed kunnen verplaatsen." De concrete maatschappelijke opgave tot 2040 is: 

Wonen: Binnenstedelijk kan veel worden gerealiseerd, maar de grote woningvraag noopt tot het maken keuzen voor bouwen buiten 'Bestaand Bebouwd Gebied'. Door de behoefte aan maximaal 320.000 woningen zullen circa 100.000 woningen in met name Noord-Holland-Noord moeten worden gebouwd.Duurzaamheid: Energiezuinig maken van 650.00 woningen in Noord-Holland. Deze woningen hebben nu een D-label of slechter hebben.Mobiliteit: meer en beter onderhoud van infra, gekoppeld aan hogere (weg)veiligheid en aanleg van nog ontbrekende trajecten – zoals op kortere termijn de verbinding A8-A9 en de aanleg van lightrail (oa doortrekken Noord-Zuid-lijn naar Schiphol).Bedrijvigheid: Forse herstructurering van bedrijventerreinen, winkelcentra en kantoren – zoals bij en de bouw van minimaal 16 miljoen m2 bedrijfsruimte, zoals voor logistieke knooppunten bij Schipho

 

 


Rubriek: Politiek


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 46
Nee, hou de kust ongeschonden 208