57 meestal a-sportieve ouderen (65-plussers) beginnen met introductieprogramma bewegen: GALM en Sociaal Vitaal
Dinsdag 3 Maart 2015
SCHAGEN- Zevenenvijftig mensen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan het introductieprogramma van het project Vitaal Schagen. Dit project biedt niet actieve inwoners in de leeftijd van 65-75 jaar de unieke mogelijkheid om deel te nemen aan het GALM- of Sociaal Vitaal programma voor senioren.Vitaal Schagen is een combinatie van de programma’s GALM en Sociaal Vitaal. Het project richt zich op mensen die onvoldoende bewegen. In het bijzonder mensen die graag meer/makkelijker sociale contacten willen hebben en weer energieker in het leven willen staan zijn uitgenodigd om mee te gaan doen. Maar ook mensen die onvoldoende bewegen en gewoon actiever willen zijn, zijn welkom. Vitaal Schagen is 14 februari begonnen met een fitheidstest. Na deze test konden de deelnemers zich opgeven voor het introductieprogramma van GALM of Sociaal Vitaal.Bij het GALM-programma maken de deelnemers wekelijks kennis met verschillende vormen van bewegen, sport en spel. Bijvoorbeeld badminton, fithockey, conditiecircuit, bewegen op muziek, bal- en andere spelen. Dit programma start met een introductieprogramma van 12 weken, waarna men kan doorstromen naar het vervolgprogramma van 30 weken.

Het Sociaal Vitaal programma biedt de deelnemers laagdrempelige beweegactiviteiten aan (ook op de stoel) die de deelnemers in hun eigen tempo en binnen hun eigen mogelijkheden kunnen doen. Hierbij is extra aandacht voor weerbaarheid en het leggen van contacten en het weer vitaler in het leven staan. Het eerste deel van dit programma start met een introductieprogramma van 12 weken en vervolgens neemt dit programma nog 18 weken in beslag (totaal 30 lessen). Er gaan 3 GALM-groepen van start. Maandag 9 maart van 12.45 tot 13.45 uur en donderdag 12 maart van 14.30 tot 15.30 uur. Deze lessen vinden plaats in de Groeneweghal (Wilgenlaan 1a). Voor deze 2 lesuren zijn nog enkele plaatsen vrij. Daarnaast begint er nog een lesuur op zaterdag 14 maart van 9.00 tot 10.00 uur in de gymzaal van basisschool De Rank (Vincent van Goghlaan 2). Hier is nog ruimte voor extra deelnemers. Bij alle groepen wordt er na afloop vrijblijvend koffie/thee gedronken.Tevens begint er een Sociaal Vitaal groep op woensdag 11 maart van 10.30 tot 12.00 uur in De Blokhut (Loet 10). Na de beweegles wordt er koffie/thee gedronken en krijgen de deelnemers regelmatig voorlichting over diverse onderwerpen van verschillende instanties. Bij deze groep is ook nog ruimte voor extra deelnemers. Helaas heeft de projectgroep een klein aantal geďnteresseerden niet in een groep kunnen plaatsen vanwege hun beschikbaarheid. Gekeken gaat worden of deze mensen doorverwezen kunnen worden naar het bestaande 60+ aanbod in Schagen.Gymnastiekvereniging Lycurgus Advendo uit Schagen is gestart met het bewegingsstimuleringsproject ‘Vitaal Schagen’. In samenwerking met Sportservice Schagen, Wonen Plus Welzijn, LSBO Schagen, stichting GALM, GGZ, Sportservice Noord-Holland en de gemeente Schagen wordt dit project uitgevoerd.

 


Rubriek: Overig nieuws


Hier lees je alles wat er in ons Omring-gebied gebeurt deze week
Mogen er van u strandhuizen komen op de stranden van Petten, Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Ondernemers vinden vaak: meer gasten, meer omzet. Natuur- en stilte-liefhebbers willen de kust het liefst zo ongerept mogelijk houden
Ja, zet die strandhuizen er maar neer

Nee, hou de kust ongeschondenJa, zet die strandhuizen er maar neer 41
Nee, hou de kust ongeschonden 207